Sunday, 26 April 2015

hashtag: Kami Pusing KL: Rangkap Ketiga - 1 Million Money Tunnel


Kali ni entri tak berapa panjang. kotttttt.

Sebab lawatan untuk rancangan #KamiPusingKL ni tak dirancang langsung, sekadar nak berkongsi tempat menarik je.

Last Sunday, aku, mama, Cik Lyn (aunty), adik aku, dan adik saudara aku satu kereta pergi ke Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia. Ini pun atas jemputan geng Keluarga Haji Adam. Hehehe! Abang saudara aku yang bekerja di Bank Negara Malaysia ajak makan di cafe Sasana. Bagi yang mengikuti perkembangan blog Ticha! ni, tahu aku pernah kerja sana, kan? 

So, abang saudara aku ni ajak lepak dekat cafe Sasana Kijang. 

Masa sampai sana, aku teringat pasal 1 Million Money Tunnel yang kawan aku Ila dan Fuza (geng kursus kahwin, ex-officemate BNM) post dalam Instagram. 

Aku tanya isteri kepada abang saudara aku pasal terowong tu.
"Dekat mana terowong duit tu, kak?" Malu pun ada juga nak tanya sebab nama je pekerja BNM, tapi tak pernah lawat.
"Tu, dekat belakang akak ni." Kak Fina toleh belakang sambil tunjuk dekat satu dinding kaca. Time tu pula macam drama ada seorang wanita bersama anak dia berdiri depan dinding kaca tu. Slowly the glass wall opened. Woah! Macam mana aku boleh tak perasan padahal depan mata aku je.

Aku pun ajaklah adik saudara aku pergi. Punyalah teruja. Padahal tu tempat untuk kanak-kanak. Why bother~~~

Kami Pusing KL - 1 Million Ringgit in Kuala Lumpur


Terowong kaca ni dikatakan telah diisi dengan duit Ringgit Malaysia yang lama-lama tu, yang 4 series lagi sampai sekarang. Korang boleh nampak duit RM5, RM2, RM1000 pun ada. Total: RM 1,000,000.00 . Pergh.....

Dalam tu ada lah beberapa game yang kanak-kanak boleh main dan cuba untuk pelajari cara membelanjakan dan menyimpan duit. Ada game tu yang ada mesin scan barang ala-ala dekat cashier tu. Adik-adik kena fikir macam mana cara nak habiskan RM1 juta dengan scan bar code yang ada pada papan gambar barang-barang macam rumah, komputer, TV, cincin permata, buah-buahan, basikal dan lain-lain. 

Ada juga game yang adik-adik kena masukkan bola dalam satu lubang then golekkan pada arah yang betul, bertujuan nak tengok adik-adik ni nak spend duit macam mana and nak menyimpan duit macam mana.

Game lain macam, tempat mana yang sesuai untuk simpan duit daripada serangan perompak, macam mana duit dibuat, bahan-bahan apa duit diperbuat. Aku try cara buat duit, Dia ada bagi satu kertas, kau just perlu masukkan kertas then stamp. Kami Pusing KL - 1 Miliion Ringgit in Kuala Lumpur
Anak saudara jadi muka duit kertas 1 sen.

So, overall, untuk kanak-kanak diaorang boleh belajar cara nak menyimpan duit, dan tahu serba sedikit pasal duit.

Tapi untuk orang dewasa, mesti dorang akan terfikir, "Kenapa habiskan RM1juta pada terowong muzium kanak-kanak?" Kalau duit reject tu boleh terima lagi rasanya, tapi ini duit betul, kan?

Dekat sini ada muzium lain lagi yang korang boleh lawat and of course berkenaan dengan duit.

Dah jalan-jalan tu, korang boleh makan dekat cafe dekat sebelah Terowong Wang tu. Harga berpatutan dan sedap woh! Bukan calang-calang orang boleh kerja bahagian servis makanan dan minuman dekat Bank Negara. Mesti ada kelayakan, sijil semua.

So, kalau nak jalan-jalan tapi tak nak jauh-jauh dan nak relax punya, datanglah Galeri dan Muzium Bank Negara Malaysia, Sasana Kijang.

Free of charge. And ada kedai cenderahati. Payung dia cantik. Eh?

Tichasays: Aku masih dalam proses belajar menyimpan duit. Memang merana, tapi nak capai ke menara tertinggi, kena merana sikit. Menara Merana. Huh?


No comments:

Post a Comment